Hur gick det med de där tygblöjorna egentligen?
Tack som frågar. Nu är det ingen som frågat men ändå. Det går fint. Tänkte göra ett litet inlägg där jag visar vad vi använder och berättar hur det funkar och vad vi valt. Jag vill bara såhär inledningsvis säga att vi har ett par olika sorter för att vi ville testa och se vad som passade oss bäst. I början var jag HELT säker på att det enklaste alternativet skulle vara det enda vi klarade av. Sedan kom jag över lite vikblöjor billigt begagnat och ska jag vara ärlig är det nog de vi använder mest. Så kan det gå :)
Ber redan nu om ursäkt för lite halvkassa bilder, men hey, bättre det än inga bilder alls!
Här är alltså fyra typer av blöja. Vi har pocket, den övre lila, en sk all in two-blöja (Flip, den ljusrosa), vi har en ytterblöja i ekologisk bomull (den vita, Imse Vimse) och sen har vi en till all in two-blöja (den mörkare rosa, Softbums). Vi har även två all in one-blöjor, också från Imse Vimse, men de ligger i tvätten.
En liten ordlista innan vi böjar kanske?
PUL = laminerat tyg, dvs som en tunn plasthinna (som andas) på insidan av tyget, vattentätt
Pocket = En blöja som påminner mycket om en vanlig blöja. Består av PUL på utsidan och kan ha ett torrskikt på insidan, t.ex. microfleece som leder bort fukt (för att blöjan ska kännas torr) eller naturmaterial som t.ex. hampa. Man stoppar i ett inlägg av t.ex. microfiber eller frotte som har hög absorberingsförmåga och sen använder man dem som vanliga blöjor. När bebis har kissat/bajsat tar man ut inlägget och slänger hela blöjan i tvätten.
AIO = All in one - kan se ut på lite olika sätt, men är som en vanlig plastblöja fast i tyg. Har ofta flera lager som man viker ut när man tvättar för att de ska torka snabbare. Har längst torktid. När bebis har kissat/bajsat slänger man hela blöjan i tvätten.
AI2 = All in two, finns i lite olika utföranden men huvudsakligen går systemet ut på att man har ett ytterskal i PUL och sen ett inlägg som man lägger i eller knäpper fast i blöjan. När bebis har kissat/bajsat tar man endast ut inlägger och återanvänder ytterdelen (som ofta måste torka lite först pga fukt). En del har någon slags microfleece på insidan och en del har plastsidan av PUL på insidan, fördelen med plast på insidan är att man lätt kan torka av och använda igen.
Tvåpartssystem = här finns olika alternativ, bland annat rutvävda fyrkanter i olika material, bomull är det vi använder, som man viker ihop till en blöja, eller färdiga formsydda, som är som en blöja redan i frotte eller flanell eller annat lämpligt material. Detta suger upp fukt, men för att inte blöta ned runt omkring har man en ytterblöja i PUL eller en ytterbyxa i ull som gör att fukten inte går vidare till kläderna t.ex, eftersom "innerblöjan" inte är vattentät.
Ytterbyxa/Byxblöja = En PULblöja eller ullbyxa som man använder som fuktspärr
Vikisar = Vikblöjor, kan vikas på många sätt. När jag skriver om vikblöjor menar jag endast de rutvävda i bomull, har inte testat några andra.
One size = Blöja eller ytterblöja med knappar som gör att man kan ställa storleken, ofta från väldigt liten upp till ganska stor.
stoppa inlägget i blöjan
bebis med pocketblöja!
Här har vi våra pocketblöjor. Superenkelt som ni ser! Om man vill så stoppar man blöjorna efter tvätten och sen är det klart att använda som vanliga engångs. Vi köpte av billigt märke för vi skulle "bara testa" - hälften gick sönder. Skillnaden mellan billiga och dyrare blöjor är ofta kvaliten på PULen. Om man har dålig kvalitet så släpper den efter ett tag, och man får som ett tyg och en plastpåse. Men ungefär hälften har i alla fall överlevt och vi använder dem ibland, men mest som byxblöja eftersom Lovis verkar reagera på microfleecen som är på insidan. De sitter väldigt bra, de är one size och dessa var de enda som var små nog när Lovis var nyfödd. Personligen gillar jag dem inte, trots enkelheten. Känns så himla dumt att kasta hela blöjan i tvätten varje gång. Behöver man mer absorbtion så lägger man bara i ytterligare inlägg.
lägga i inlägget i blöjan
bebis med blöja
Här är en av våra Flip-blöjor. Dessa är super tycker både jag och sambon! Det är alltså en blöja i PUL-tyg, så det är plastigt på insidan. Sedan har vi dessa inlägg som har en sida av någon slags microfleeceliknande typ och baksida av microfiber. Man lägger bara in ilägget (viker efter storlek) och sen på med blöjan. Enklare blir det nog inte! Är det bara kiss i blöjan är det bara att ta ett nytt inlägg sen, så man behöver inte ha lika många blöjor som inlägg. Jag tror att man kan köpa någon form av superabsorberande inlägg också till natten om det behövs. Än så länge har vi dock klarat oss igenom nätterna också med det vanliga inlägget. Ytterblöjan finns med både knappar och kardborre och är onesize, sitter jättebra på Lovis nu men hade nog inte funkat i början.
Inlägget i blöjan, sen knäpper man bara fast det!
Bebis i Softbums-blöja!
Denna blöja är ungefär som Flip, skillnaden är att denna blöja har en innertyg i någon slags microfleece (vilket för att man inte kan torka ur den) samt att man knäpper fast inlägget istället för att bara lägga den i. Det tycker jag är bra, då sitter det där det ska och halkar inte runt i blöjan. Samma här som med Flip, man tar bara ur inlägger och byter. Finns större inlägg också som man kan ha till natten och dessa tycker jag är super. Vi använder dem rätt ofta på nätterna. Dessa har en finurlig storleksanordning. I benen finns det en dragsko som man kan dra åt och reglera efter bebisens storlek. Denna funkade när Lovis var kanske 2 månader eller så, innan dess var till och med minsta stoleken för stor. Å andra sidan kunde jag få på en 4 åring på 20 kg den utan några större problem, så den har lång användningstid.
liten bildserie, hoppas ni ser något. 1. den färdigvikta blöjan, 2. bebis på blöjan, viker upp "limpan" (den som ska suga upp det mesta kisset), 3. gör det "magiska viket" för att blöjan ska sitta tight, 4. får upp båda flärparna till mitten, 5. fäster med en snappi, 6. på med en ytterblöja!
Här är de berömda vikblöjorna! Dessa är köpta begagnade och från början från Ikea (som fortfarande har rutvävda som är superbra!). Det finns redan instruktioner hur man viker på internet så jag skippar det. Men man tar på den, fäster med en snappi (en slags gummigrej med små hakar, som en såndär grej man sätter fast bandaget med) för att hålla blöjan på plats, om man vill, och sen på med ytterblöjan. Samma här, man kan återanvända ytterblöjan om den inte blivit smutsig. Hänger dem på badkarskanten och använder två stycken att varva med under en dag. Det är klart att det är lite omständigt att vika blöjorna, men jag brukar vika efter att jag tvättat så är det bara att ta på. Dessa är de absolut miljönvänligaste och även de som torkar snabbast. Dessa är även de som aldrig läcker för oss. På nätterna viker vi in ett microfiberinlägg så håller den hela natten också. Vikblöjorna kan man vika på olika sätt så de räcker från nyfödd - sluta med blöjorna. Byxblöjor kan man köpa lite olika, dessa från Imse Vimse är det storlekar på (denna är M, 7-12 kg), men även här finns det one size-varianter. Och vi använder ofta pockerblöjorna och Flip-skalen som ytterbyxa.
Pust! Nu har jag skrivit lite om det vi använder. Varför gör vi det då?Jo, för att:
- det är miljövänligt
- det är skönt att slippa släpa hem blöjor hela tiden
- vad finns i blöjorna och hur påverkar det våra barn? vet du det?
- bättre mot ömtåliga rumpor, vi har nästan aldrig problem med röd rumpa
- de är så fiiiiiiiina! man blir glad av att se dem!
- kan användas till fler barn
- man behöver aldrig vara rädd att blöjorna tar slut
- lägger 0 kr i månaden på blöjor (och hade vi t.ex. bara använt vikblöjorna hade vi haft en inköpskostnad på cirka 400 för hela blöjperioden, det är blöjor för första månaden om man använder plastblöjor...)
Nu har jag vräkt ur mig en hel massa ser jag. Så nu är jag klar. Vad jag rekommenderar? Jag rekommenderar att köpa begagnat och jag rekommenderar att testa lite olika, för alla barn och föräldrar är olika. Köp inte på er för mycket, utan testa er fram. Lovar att det är värt det, tänk på miljön och era ömtåliga bebisar! Och fråga gärna härunder ifall de är något som är oklart, eller ifall ni undrar något!
Såhär tycker Lovis om tygisarna!
Kommentarer
Trackback